Educa en Xarxa (Febrer)

Educa en Xarxa: Horari escolar

(Programa emès l’1 de febrer de 2020)
La Xarxa de Debat Educatiu produeix un programa de ràdio un cop el mes sota el nom “Educa en Xarxa”. El programa s’emet el primer dissabte de cada mes, i tracten diferents temes d’interès educatiu que es decideixen entre tècnics, mestres i professors i famílies el principi de cada curs escolar.

El tema protagonista del mes de febrer va ser l’horari escolar. Per debatre sobre aquest tema, es va convidar al programa Aina Solà delegada sindical de l’intersindical, que forma part del grup de treball model educatiu i professora, Toni fernandez, pare d’alumnes de l’Institut Cirviànum, Blanca Herrera i Laia Rubio alumnes de 2n de Batxillerat de l’Institut Cirviànum.

La Fundació Jaume Bofill ha elaborat una “Proposta d’horaris escolars per una educació equitativa i integral”. En l’apartat de presentació d’aquest document es diu: “A Catalunya el debat sobre com han de ser els horaris escolars ha estat present al llarg d’aquestes darreres dècades en molts àmbits de la comunitat educativa, alguns recollits en documents com “Per un horari i jornada escolar: pedagògicament positius i laboralment raonables i socialment satisfactoris”, elaborat pel MUCE (Marc Unitari de la Comunitat Educativa) l’any 1983, o els textos del  Consell Escolar de Catalunya (CEC) sobre el calendari i la jornada escolars (2002 i 2009). Els últims anys, però, el debat sobre els temps educatius ha estat molt condicionat per la pugna entre mantenir la jornada partida tradicional o instaurar l’horari continu matinal, amb l’hora d’inici i finalització de les classes i la ubicació de la pausa de migdia com a principal cavall de batalla. Una tria que massa sovint ha passat per alt l’existència d’altres opcions possibles (…)”

En aquesta nova edició de l’Educa en Xarxa, procurem donar-vos una mica de llum sobre quin hauria de ser l’horari escolar, un horari que, d’una manera o altra, afecta més enllà de l’àmbit educatiu. Es van plantejar i debatre preguntes i conceptes com els que trobareu a continuació: Quines millores en la vida educativa aporta la nova proposta d’horaris escolars? I de salut? Afavorirà la conciliació familiar aquest nou horari? Des del Departament d’Educació s’aposta per aquest nou canvi d’horari o només s’ho està plantejant? Quin hauria de ser el paper de l’Administració local en aquest tema?

Podeu recuperar el programa clicant al següent enllaç.

El proper programa s’emetrà el dissabte 7 de març de 2020 (de 9:00 a 10:00 h), i tractarà sobre l’autoconeixement a través de la reflexió.