Educa en Xarxa (Desembre)

Educa en Xarxa: Ben iguals. Ben diferents.

(Programa emès el 7 de desembre de 2019)
La Xarxa de Debat Educatiu produeix un programa de ràdio un cop el mes sota el nom “Educa en Xarxa”. El programa s’emet el primer dissabte de cada mes, i tracten diferents temes d’interès educatiu que es decideixen entre tècnics, mestres i professors i famílies el principi de cada curs escolar.

El tema protagonista del mes de desembre van ser els estereotips. Per debatre sobre aquest tema, es va convidar al programa a en Gerard Coll (director del Centre d’Estudis Interdisciplinaris de Gènere), la Maria Villegas (Tècnica d’Igualtat de l’Ajuntament de Torelló), la Meri Payán (Tècnica de Diversitat de l’Ajuntament de Torelló) i la Carme Camprubí (Agent socioeducatiu de l’Ajuntament de Torelló).

A partir de la lectura d’uns fragments del conte de l’aneguet lleig es van plantejar i debatre preguntes i conceptes com els que trobareu a continuació: Què són els estereotips? Per a què serveixen? Es va parlar sobre quan un estereotip desemboca a la discriminació, conseqüentment condueix a la desigualtat. Com podem detectar i actuar vers la desigualtat? Què és la interseccionalitat? Com ens pot ajudar a combatre la desigualtat? S’ha tractat la importància que tenen els docents a l’hora de treballar la desigualtat de gènere, d’orígens, classe social, entre d’altres. Finalment, en l’àmbit de la ciutadania i, concretament en el polític, s’ha destacat el creixement del partit d’ultradreta, amb un discurs feixista, racista, xenòfob i masclista, durant el programa s’han donant elements per a poder-ho combatre.

Els estereotips ens construeixen, ens donen vida. També ens els fem nostres i, conseqüentment els reproduïm. Hem de fer una revisió de quins son els nostres privilegis. En definitiva, hem d’entendre i aprendre per combatre.

Podeu recuperar el programa clicant al següent enllaç.

El proper programa s’emetrà el dissabte 4 de gener de 2019 (de 9h a 10h.), i aviat coneixereu la temàtica.