Educa en Xarxa (Desembre)

Educa en Xarxa: Addicció a les pantalles

(Programa emès l’1 de desembre de 2018)
La Xarxa de Debat Educatiu produeix un programa de ràdio un cop el mes sota el nom “Educa en Xarxa”. El programa s’emet el primer dissabte de cada mes, i tracten diferents temes d’interès educatiu que es decideixen entre tècnics, mestres i professors i famílies el principi de cada curs escolar.

El tema protagonista del mes de desembre va ser l’addicció a les pantalles. Per debatre sobre aquest tema, es va convidar al programa a la Mariona Fontserè (alumna de 2n de Batxillerat), la Gemma Yebra i la Carla Company (alumnes de 4rt d’ESO que estan duent a terme el Treball de Recerca sobre aquest tema), en Miquel Molas (educador social) i en Vicent Vendrell (professor de Cicles Formatius).

A partir de la lectura d’un resum sobre el documental Pantalles addictives emès al programa 30 minuts de TV3, es van plantejar i debatre preguntes i conceptes com els que trobareu a continuació: Com influeixen les noves tecnologies en el desenvolupament intel·lectual i social d’infants i joves? Tenen alguna influència en la seva manera d’aprendre i de relacionar-se? Els mòbils, tables i ordinadors s’han convertit en una solució o en un problema pels centres educatius? Quina és la interacció que haurien de tenir els més petits amb les pantalles? Quantes hores al dia mireu el mòbil?

També es va fer referència als símptomes i senyals d’alerta d’addicció a les TIC: disminució del rendiment acadèmic; pèrdua d’interès per activitats lúdiques sense pantalla; inquietud, angoixa o irritabilitat si no es pot connectar; o progressiu aïllament social, són alguns dels exemples d’aquets símptomes.

Les pantalles ens serveixen de molta ajuda, però tot depèn de l’ús que en fem.

Podeu recuperar el programa clicant al següent enllaç.

El proper programa s’emetrà el dissabte 5 de gener de 2019 (de 9:00 a 10:00 h.), i tractarà sobre la sobreprotecció actual a infants i joves.