Educa en Xarxa (Gener)

Educa en Xarxa: Autoretrat de les emocions

(Programa emès el 4 de gener de 2020)
La Xarxa de Debat Educatiu produeix un programa de ràdio un cop el mes sota el nom “Educa en Xarxa”. El programa s’emet el primer dissabte de cada mes, i tracten diferents temes d’interès educatiu que es decideixen entre tècnics, mestres i professors i famílies el principi de cada curs escolar.

El tema protagonista del mes de gener van ser les emocions. Per debatre sobre aquest tema, es va convidar al programa Cristina Berenguer, psicòloga especialitzada en l’acompanyament en la pèrdua i el dol, formada en educació emocional i creixement personal i directora del centre de dia de gent gran de Calaf.

Aquest passat diumenge els Reis Mags van arribar a les cases de Torelló. I qui més qui menys està neguitós esperant aquest dia, especialment els infants i segurament moltes famílies ja no sabem què fer per tal que l’espera sigui més tranquil·la. El dia de Reis és el dia on la il·lusió i l’alegria ens desborda, perquè ja ha arribat el dia en que podràs obtenir aquell regal tan esperat, però també oblidem que podem sentir decepció i frustració si les nostres expectatives no es compleixen. Aleshores podem tenir ganes de plorar i ira. En definitiva, les emocions ens poden fer sentir bé, però també malament.

Per parlar de com podem gestionar les emocions es van plantejar i debatre preguntes i conceptes com els que trobareu a continuació: Existeixen emocions negatives i positives, com per exemple, la il·lusió i la frustració. Com podem ajudar les famílies a treballar les emocions? Com podem gestionar la frustració del nostre infant? Com l’ajudem a gestionar les emocions en el dia a dia? Totes les emocions s’han de poder expressar? La tensió és una conseqüència de les emocions, ens poden fer desbordar el nostre estat d’ànims i, per tant, dificulta que puguem pensar, escoltar, conversar, gaudir, aprendre, relacionar-nos… Cal recuperar el propi control relaxant-nos. Què ens aporta la relaxació? Per què està relacionada amb les emocions i l’autoconeixement?

Podeu recuperar el programa clicant al següent enllaç.

El proper programa s’emetrà el dissabte 1 de febrer de 2020 (de 9:00 a 10:00 h), i tractarà sobre l’horari escolar per aconseguir una educació equitativa i integral.